Secret Puding.

PUDING AISKRIM LEBARAN






Bahan-bahan:
120 gm gula pasir
3 biji telur (diambil kuning sahaja)
60 gm serbuk badam
850 ml air
500 ml susu segar
50 gm tepung jagung
3 s/besar serbuk agar – agar
350 gm aiskrim perasa vanila
2 s/kecil pati strawberi
sedikit pewarna merah
buah strawberi (untuk hiasan)
daun pudina (untuk hiasan)
Cara-cara:
1. Pukul gula dan kuning telur sebentar, campurkan tepung jagung dan badam serta sedikit susu, kacau rata.

2. Tuangkan air, baki susu segar dan serbuk agar – agar ke dalam periuk.

3. Masukkan campuran tepung jagung, kacau di atas api perlahan sehingga pekat, apabila ia mendidih, angkatkan.

4. Masukkan aiskrim dan kacau segera, bahagikan dua.

5. Tuangkan satu bahagian ke dalam acuan yang sudah dibasahkan.

6. Campurkan pati strawberi dan pewarna merah ke dalam bahagian yang satu lagi,tuangkan ke atas puding.

7. Biarkan ia keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk dan dihidangkan.

PUDING ROTI NENAS

Bahan-bahan:

flower 3 cawan susu
flower 1 cawan krim
flower 4 cawan roti panjang (dipotong dadu)
flower 6 biji telur
flower 3 cawan gula pasir
flower 2 s/besar vanila
flower 1 cawan kismis
flower 1 1/2 cawan nenas (dipotong dadu) - yang ni kalau nak ganti dengan buat peach atau oren pun rasanye ok jugak kot Very Happy
flower 2 s/besar mentega


Cara-cara:
1. Cairkan mentega di dalam kuali. Masukkan nenas, gula dan kismis. Kacau bahan - bahan sehingga gula kekuningan.

2. Untuk membuat kastad, campurkan bersama telur, gula dan vanila,pukul dan gaul rata, masukkan susu, dan krim.

3. Pada bekas acuan, susunkan ke dalamnya roti.

4. Masukkan nenas, dan kismis dari kuali ke dalam bekas acuan.

5. Tuangkan kastad tadi ke dalam bekas acuan, biarkan ia berendam selama 10 minit.

6. Bakar di dalam oven pada suhu 175 darjah selsius selama 40 minit, setelah dibakar, keluarkan dan taburkan serbuk gula di atasnya