Bahan:-
1 bungkus laksa (basah/kering) - dicelur dahulu
1 kati ikan curut/sardin (ikan temenung pun boleh tapi tak berapa sedap)
15-20 biji cabai kering - dikisar
2 biji bawang besar- dikisar
1 batang serai - dikisar
Sedikit belacan - dikisar
Sedilit asam keping/asam jawa
1 biji timun
1 pokok daun salad
Sedikit daun pudina & daun cenohong
1 biji bunga kantan
1 biji cili hijau & cili merah
1 biji bawang besar
Garam
Cara-caranya :-
1. Ikan dibersihkan terlebih dahulu dan direbus.
2. Keluarkan ikan dan asingkan isi ikan dengan tulang.
3. Air rebusan ikan tadi ditapis ke dalam periuk yang
lain dan bolehlah nyalakan api.
4. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi.
5. Masukkan pula sedikit bunga kantan (dengan batangnya sekali)
serta daun cenohong. Perah air asam atau masukkan asam keping.
6. Tulang ikan dikisar halus dan ditapis ke dalam periuk tadi.
7. Akhir sekali masukkan isi ikan ( boleh juga dikisar ) serta garam.
8. Laksa yang telah siap dicelur bolehlah dimasukkan timun,
daun salad, bawang besar, cili, daun pudina serta bunga kantan
yang telah dihiris halus.
Nak tambah sikit, masukkan lengkuas dan kisar besama-sama dengan bahan lain.
Bukan apa untuk wangikan. Tapi kalau kami kat kedah, kuah laksa tak masuk serai.
Tapi kalau masuk pun tak der masalah.
Mengenai asam, gunakan dua-dua jenis asam .
Ni petua yang saya dapat dari penjual laksa sendiri .
Asam keping ialah untuk memasamkan dan asam jawa untuk menambahkan masam
dan juga ada juga rasa manis .
Laksa Asam @ Laksa Penang ( sumber : Dapur Citarasawan )
1 bungkus laksa (basah/kering) - dicelur dahulu
1 kati ikan curut/sardin (ikan temenung pun boleh tapi tak berapa sedap)
15-20 biji cabai kering - dikisar
2 biji bawang besar- dikisar
1 batang serai - dikisar
Sedikit belacan - dikisar
Sedilit asam keping/asam jawa
1 biji timun
1 pokok daun salad
Sedikit daun pudina & daun cenohong
1 biji bunga kantan
1 biji cili hijau & cili merah
1 biji bawang besar
Garam
Cara-caranya :-
1. Ikan dibersihkan terlebih dahulu dan direbus.
2. Keluarkan ikan dan asingkan isi ikan dengan tulang.
3. Air rebusan ikan tadi ditapis ke dalam periuk yang
lain dan bolehlah nyalakan api.
4. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi.
5. Masukkan pula sedikit bunga kantan (dengan batangnya sekali)
serta daun cenohong. Perah air asam atau masukkan asam keping.
6. Tulang ikan dikisar halus dan ditapis ke dalam periuk tadi.
7. Akhir sekali masukkan isi ikan ( boleh juga dikisar ) serta garam.
8. Laksa yang telah siap dicelur bolehlah dimasukkan timun,
daun salad, bawang besar, cili, daun pudina serta bunga kantan
yang telah dihiris halus.
Nak tambah sikit, masukkan lengkuas dan kisar besama-sama dengan bahan lain.
Bukan apa untuk wangikan. Tapi kalau kami kat kedah, kuah laksa tak masuk serai.
Tapi kalau masuk pun tak der masalah.
Mengenai asam, gunakan dua-dua jenis asam .
Ni petua yang saya dapat dari penjual laksa sendiri .
Asam keping ialah untuk memasamkan dan asam jawa untuk menambahkan masam
dan juga ada juga rasa manis .
Laksa Asam @ Laksa Penang ( sumber : Dapur Citarasawan )
Bahan-bahan
1 kg laksa basah – saya guna laksa kering yng direndam kemudian celur hingga lembut
2 liter air
1 kg ikan kembung
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas
1 batang serai di titik
1 kuntum bunga kantan di potong kecil
2 sudu besar pes udang – tak de stok! so saya ganti ngan 2 inci belacan
2 sudu teh serbuk perasa jika suka
garam secukup rasa
1 kg laksa basah – saya guna laksa kering yng direndam kemudian celur hingga lembut
2 liter air
1 kg ikan kembung
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
2 hiris lengkuas
1 batang serai di titik
1 kuntum bunga kantan di potong kecil
2 sudu besar pes udang – tak de stok! so saya ganti ngan 2 inci belacan
2 sudu teh serbuk perasa jika suka
garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah – saya tambah dengan 2 labu bawang besar
4 tangkai cili api
4 tangkai cili merah
(kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus)
3 ulas bawang merah – saya tambah dengan 2 labu bawang besar
4 tangkai cili api
4 tangkai cili merah
(kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus)
Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris – tak letak
1 biji timun di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
1 ulas bawang merah di hris – saya letak lebih
6 tangkai daun pudina – saya ganti dengan daun salad
1 sudu petis udang jika suka
Sedikit hirisan bunga kantan
4 biji limau kasturi di belah dua
1 potong nenas di hiris – tak letak
1 biji timun di potong nipis dan memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
1 ulas bawang merah di hris – saya letak lebih
6 tangkai daun pudina – saya ganti dengan daun salad
1 sudu petis udang jika suka
Sedikit hirisan bunga kantan
4 biji limau kasturi di belah dua
Cara-cara :
1. Didihkan separuh air dan rebus ikan hingga masak. Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2. (saya kisar je isi ikan… )
2. Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar, masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
3. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
4. Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan
1. Didihkan separuh air dan rebus ikan hingga masak. Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil2. (saya kisar je isi ikan… )
2. Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar, masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
3. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
4. Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- 3-4 paket laksa beras cap Zong Shan
- *Bahan kuah laksa*
- 1 kg ikan kembung
- 3-4 ulas asam keping
- 1/2 labu bawang besar
- 7-10 ulas bawang merah
- 5-6 ulas bawang putih
- 3-4 cm halia
- 10-12 sudu makan cili giling
- 7-10 biji cili padi
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 cm belacan
- segenggam daun kesum
- 1 batang bunga kantan
- garam secukup rasa
- *Bahan ulam laksa*
- 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
- 1 biji cili merah - dihiris
- 1 biji cili hijau - dihiris
- 1/2 labu bawang besar - dihiris
- 5-6 biji cili padi - dihiris
- 1/2 biji nanas - dihiris
- 1 batang timun - dihiris memanjang
- 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
- 4-5 helai daun salad - dihiris
- sedikit daun pudina
- *Bahan opsyenal*
- petis udang
Cara-cara
- *Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus sampai 'al-dente'...Laksa ditoskan dan diketepikan...
- *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
- Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
- Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
- Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...
- Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
- Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya